Liesbreuk per geslacht

Liesbreuk

Een liesbreuk kan bij iedereen voorkomen, kinderen, volwassen, mannen en vrouwen. Veel mensen denken dat een liesbreuk altijd een gewone liesbreuk is. Maar er zijn verschillende soorten liesbreuken en hierbij zijn er zeer zeker wezenlijke verschillen tussen een liesbreuk van een man en van een vrouw. Ondanks dat er geen eenduidige oorzaak is van het ontstaan van een liesbreuk zijn ook tussen de meest voorkomende oorzaken van een liesbreuk tussen een man en een vrouw verschillen. Op deze pagina zullen wij proberen je mee te nemen in de wereld van verschillen tussen de liesbreuk van de man en van de vrouw.

Kenmerken liesbreuk bij een man

Een man is een stuk gevoeliger voor een liesbreuk dan een vrouw. Een liesbreuk man komt dan ook vele malen meer voor dan een liesbreuk bij een vrouw. Een liesbreuk is bij de man een groot probleem. Eén op de tien mannen krijgt namelijk te maken met een liesbreuk. Dit wilt eigenlijk zeggen dat ruim 27% van de mannen te maken krijgt of te maken heeft gehad met een liesbreuk. Mannen kunnen bij een liesbreuk te maken krijgen met een bijbalontsteking of een torsio testis, dit wilt zeggen dat men te maken heeft met een gedraaide bal. De ballen van de man kunnen ook de oorzaak vormen van de liesbreuk in plaats van dat het een symptoom is , bijvoorbeeld door een niet ingedaalde teelbal. De liesbreuk bij een man kan men soms ook herkennen doormiddel van een gezwollen en zeer gevoelige penis en ballen.

Kenmerken liesbreuk bij een vrouw

Heel weinig vrouwen krijgen te maken met een liesbreuk ten opzichte van het aantal mannen dat te maken krijgt van een liesbreuk. Waar wij eerder spraken over het percentage van 27% van de mannen die te maken krijgen met een liesbreuk, hebben wij bij vrouwen maar te maken met een kleine 3 procent van de vrouwen die te maken heeft met een liesbreuk. De behandeling van zowel de liesbreuk vrouw als de liesbreuk man zal volgens de artsen exact het zelfde worden behandeld, ondanks het feit dat de klachten van de vrouw op een ander niveau liggen dan die van de man. De vrouw krijgt meer te maken met de algemene symptomen van een liesbreuk.

Behandeling per geslacht

Zoals boven al besproken bij liesbreuk vrouw zal de behandeling van de liesbreuk vrouw en de liesbreuk man gelijk lopen. Ook wanneer de artsen besluiten om over te gaan tot een operatie zal er geen verschil gemaakt worden in de methode van de voorbereiding van de operatie. Men zal zowel bij de man als bij de vrouw beginnen met een polikliniek onderzoek en de tweede stap is de operatie. De operatie zal wel per geval verschillen ongeacht of je nu een vrouw of een man bent, tenslotte is geen enkele liesbreuk het zelfde. De man heeft wel een extra risico bij de operatie van de liesbreuk. Naast het feit dat de man meer klachten ervaart voor de operatie aan symptomen is de kans op symptomen na de operatie ook groter. Tijdens de operatie kunnen er namelijk zenuwen beschadigd raken. Natuurlijk doet men dit niet met opzet, toch kan dit voor de man zeer grote gevolgen hebben. Zo kan de balzak doormiddel van de zenuwbeschadiging volledig ongevoelig raken, soms is dit tijdelijk maar in sommige gevallen kan dit ook een definitieve beschadiging zijn waardoor het gevoel in de balzak niet meer terug zal keren. Na de operatie heeft zowel de man als de vrouw na enkele weken weer een poliklinische afspraak om de wond te controleren.


Over de auteur

Maurice is afgestudeerd als gezondheidsmanager en zijn passie is om de gezondheid van mensen te bevorderen. De ambitie begon al op vroege leeftijd waarin Maurice eerst zelf te maken kreeg met gezondheidsproblemen. Na zijn bachelor studie aan de hogeschool heeft Maurice verschillende cursussen gevolgd.

Voor meer informatie lees ook...