Liesbreuk operatie

Een operatie is de primaire behandeling voor een liesbreuk. Het is een veel voorkomende operatie en een zeer succesvolle behandeling. Het is tevens de enige manier om een inguinale hernia te herstellen. Een chirurgische ingreep hoeft niet altijd direct gedaan te worden. De symptomen dienen nauwlettend gevolgd worden door de arts, en wanneer het weefsel vast komt te zitten of opgesloten, dan zal een operatie meer urgent zijn.
Er zijn twee soorten operaties die worden gebruikt om een liesbreuk te herstellen.
- 1. De endoscopische methode, ook wel kijkoperatie genoemd, waarbij er meerdere kleinere incisies in de buik gemaakt word.
- 2. De traditionele methode waarbij er één grotere incisie gemaakt word.
Een operatie aan de lies duurt ongeveer 45 minuten tot een uur.
Het doel van beide operaties is om het weefsel terug in de buikholte te brengen en de beschadigde wand te herstellen. Gaas wordt meestal geplaatst om de buikwand te versterken. De wond van een liesbreuk wordt altijd gehecht met oplosbare draden. Deze lossen na verloop van tijd zelf op. Hier merkt u niets van. Mocht u toch last hebben van de hechtingen dan kunt u na 2 weken naar de arts of huisarts gaan.
De endoscopische methode
Bij deze methode, ook wel kijkoperatie genoemd, worden er drie kleine sneetjes gemaakt in de buik. Via deze sneetjes worden de instrumenten (een lange, dunne buis) en de camera naar binnen gebracht om de liesbreuk te herstellen. Deze operatie wordt altijd uitgevoerd onder algehele narcose.
Het voordeel t.o.v. de traditionele methode is dat deze methode een kortere hersteltijd heeft.
De traditionele methode
Daarnaast is er nog de traditionele manier van opereren bij een liesbreuk. Hierbij wordt er een snee in de lies gemaakt van ongeveer zes of zeven centimeter. Via deze snee wordt de breuk hersteld. Als de arts de breuk heeft hersteld komt er een kunststof matje tussen de verschillende lagen van de buikwand. Deze zorgt ervoor dat de buikwand verstevigd wordt. Er kunnen bij deze operatie twee soorten verdovingen worden gekozen. Namelijk de ruggenprik of een algehele narcose.
Bij deze methode heb je een langere herstel dan de endoscopische methode.
Complicaties
Tijdens een liesbreukoperatie is er zoals bij elke operatie kans op complicaties. De complicaties die bij een liesbreukoperatie kunnen optreden zijn 'normale' complicaties. Bij normale complicaties moet men denken aan een infectie aan de wond, trombose, longontsteking of nabloedingen.
Bij de lies lopen enkele zenuwen. Het kan zo zijn dat deze beschadigd zouden kunnen raken. Dit komt echter zelden voor. Als mannen aan een liesbreuk worden geopereerd kan het zo zijn dat de zaadstreng beschadigd wordt. Deze lopen namelijk door de lies.
Nadat men aan een liesbreuk geopereerd is, is de plek waaraan men geopereerd is vaak pijnlijk of gevoelig. Het herstel van een liesbreukoperatie duurt ongeveer een week. Bouw na die week weer langzaam uw activiteiten op. Uw lichaam geeft zelf aan waar de grens is. Intensieve activiteiten en zwaar tillen worden gedurende verschillende weken niet aanbevolen en indien nodig word pijnmedicatie voorgeschreven.
Een liesbreuk kan na een operatie opnieuw optreden. Om herhaling te voorkomen is het van belang om de instructies van de nazorg van de arts te volgen.
Tips
Hierbij enkele tips wanneer men aan een liesbreuk wordt geopereerd of er heeft al een operatie plaats gevonden:
- Zorg voor voldoende pijnstillers in huis zoals paracetamol of ibuprofen.
- Ondersteun het gebied van de wond met uw hand bij hoesten, persen, staan etc.
- Doe het een week rustig aan zodat u zich goed kan herstellen en de wond kan genezen.
- Gebruik je benen bij het optillen van voorwerken, en dus zo min mogelijk al dan niet je rug.
- Voorkom het tillen van zware voorwerpen.
- Probeer druk in het liesgebied te voorkomen, vooral bij een bezoek aan het toilet.