Herstel na een liesbreukoperatie

Herstel na een liesbreuk operatie

Om ervoor te zorgen dat de liesbreuk verholpen wordt en de eventuele klachten van de liesbreuk verdwijnen, dient er een operatie uitgevoerd te worden. Het herstel van een liesbreukoperatie is afhankelijk per persoon. Op deze pagina lees je meer over de herstelperiode na deze operatie voor volwassenen en de herstelperiode na deze operatie voor kinderen.


Herstel na de liesbreuk operatie bij volwassenen

Hoe lang het herstel na een liesbreuk operatie duurt bij volwassenen, is afhankelijk van enkele factoren. Zo is de periode van het herstel en de klachten die men ervaart tijdens het herstel afhankelijk van de operatiemethode die gehanteerd is bij het verhelpen van de liesbreuk, de grootte van de ingreep en enkele individuele factoren, zoals de gezondheid van de patiƫnt. Wel is het normaal om na de ingreep nog enige tijd hinder te ondervinden van het operatiegebied, waardoor bijvoorbeeld het hervatten van dagelijkse bezigheiden en het tillen van zware voorwerpen lastig kan zijn. Hoe lang je nog last hebt van pijn na de ingreep, is erg afhankelijk per persoon.

Om ervoor te zorgen dat de liesbreuk goed herstelt, geeft de arts na de operatie altijd een individueel advies met betrekking tot het herstel. In de meeste gevallen dient u minimaal twee weken rust te nemen, maar in sommige gevallen is dit nog wat langer. Dit heeft dus te maken met de operatiemethode, de grootte van de ingreep en persoonlijke factoren.

Herstel na de liesbreuk operatie bij kinderen

Hoewel je misschien zou denken dat het herstel van kinderen na een liesbreuk operatie langer duurt of heftiger is dan bij volwassenen, is dit niet waar. Zo hebben kinderen na een liesbreuk operatie minder last van de gevolgen van deze operatie, omdat kinderen over het algemeen gemakkelijker genezen van ingrepen dan volwassenen. Zo herstellen kinderen meestal snel na een liesbreuk operatie en hebben kinderen na een liesbreuk operatie vaak geen of erg weinig last van pijn.

De vuistregel bij het herstellen van kinderen na een liesbreuk operatie, is dat het kind enkele dagen na de operatie rustig aan doet. Het kind hoeft niet de hele tijd te liggen, maar mag geen intensieve activiteiten uitvoeren of zware voorwerpen tillen. Herstelt het kind goed, dan kan hij of zij na een week weer naar school, naar de peuterspeelzaal of naar het kinderdagverblijf zonder enige problemen. Dit is dan ook anders bij volwassenen, die pas twee weken na de operatie weer mogen starten met het oppakken van de dagelijkse activiteiten (zoals werk).


Over de auteur

Maurice is afgestudeerd als gezondheidsmanager en zijn passie is om de gezondheid van mensen te bevorderen. De ambitie begon al op vroege leeftijd waarin Maurice eerst zelf te maken kreeg met gezondheidsproblemen. Na zijn bachelor studie aan de hogeschool heeft Maurice verschillende cursussen gevolgd.

Voor meer informatie lees ook...