Hernia umbilicalis : Alles over de navelbreuk

Hernia umbilicalis

Een hernia umbilicalis, ook wel navelstreng hernia of navelbreuk genoemd, treedt op wanneer een deel van de darm of het vetweefsel door een gebied bij de navel glijdt en door een zwakke plek in de omringende buikwand duwt. Hoewel een navelstreng hernia gemakkelijk te behandelen is, kunnen ze in zeldzame gevallen een ernstige aandoening worden. In dit artikel zullen we kijken naar de oorzaken, risicofactoren, diagnose en behandeling van navelbreuken, oftewel hernia umbilicalis.


Feiten over een navelstreng hernia

Hier zijn enkele feiten over navel hernia’s.

 • Navelstrenghernia's komen vooral vaak voor bij premature baby's
 • Ze zijn normaal gesproken niet pijnlijk, maar als ze pijnlijk worden, moet een arts worden geraadpleegd
 • Navelstreng hernia’s bij volwassenen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen
 • Obesitas is een risicofactor voor umbilical hernia's
 • Diagnose van een hernia in de navelstreng kan normaal alleen worden bevestigd door een lichamelijk onderzoek

Wat is een hernia umbilicalis?

Een hernia umbilicalis, navelstreng hernia, treedt op wanneer een deel van de dikke darm of het vetweefsel door een gebied in de buurt van de navel steekt. Navelstrenghernia's komen vaak voor bij jonge kinderen, maar het exacte percentage is niet bekend omdat veel gevallen niet gerapporteerd worden en zichzelf oplossen zonder de noodzaak voor behandeling. Ze komen vooral veel voor bij te vroeg geboren baby's; tot 75 procent van de baby's die jonger zijn dan 1,5 kilogram hebben een navelbreuk.

Terwijl de zich ontwikkelende foetus zich in de baarmoeder bevindt, passeert de navelstreng een opening in de buikwand, die moet worden gesloten kort nadat een baby is geboren. Soms sluiten de spieren echter niet volledig, waardoor er een zwakke plek overblijft waardoor zich een navelstreng hernia kan ontwikkelen.

Hoe ziet een navelbreuk eruit?

Een navelstrenghernia lijkt op een knobbel in de navel, wat duidelijker kan worden wanneer de baby lacht, huilt, naar het toilet gaat of hoest. Wanneer het kind ligt of ontspannen, kan de knobbel krimpen. Het is meestal niet pijnlijk.

In het merendeel van de gevallen sluit de navelstrenghernia van een baby zich pas op de leeftijd van 12 maanden. Als de hernia er nog steeds is tegen de tijd dat het kind 4 jaar oud is, kan een arts een operatie aanbevelen.

Navelstreng hernia’s bij volwassenen

Navelstrenghernia's kunnen zich ook bij volwassenen ontwikkelen, vooral als ze erg zwaar zijn, zware voorwerpen tillen of een aanhoudende hoest hebben. Vrouwen die meerdere zwangerschappen hebben gehad, hebben een hoger risico op het ontwikkelen van een navelbreuk. Bij volwassenen komen hernia's veel vaker voor bij vrouwen. Bij zuigelingen is het risico ongeveer hetzelfde voor jongens en meisjes.

Symptomen navelbreuk

Er kan zich een zachte bobbel/zwelling voordoen in de buurt van de navel, met een diameter van 1-5 centimeter. De uitstulping is meestal meer merkbaar als de baby huilt, lacht, hoest of spant. Bij kinderen en baby's zijn navelstrenghernia's meestal niet pijnlijk. Volwassenen kunnen echter pijn of ongemak voelen als de hernia groot is. Wanneer een dokter bezoeken:

 • De bobbel wordt pijnlijk
 • De baby/volwassene braakt (en er is een verdikking)
 • De uitstulping zwelt meer op
 • De uitstulping wordt verkleurt

Vroeger was je in staat de hernia te verminderen (d.w.z. duw de verdikking vlak tegen de buik), maar nu kan het niet worden verminderd zonder erge pijn/gevoeligheid.

Risicofactoren navelstreng hernia

De belangrijkste risicofactoren voor navelstrenghernia zijn:

 • Leeftijd: baby's, vooral degenen die te vroeg zijn geboren, hebben een groter risico op een hernia dan bij ouderen.
 • Zwaarlijvig zijn: zwaarlijvige kinderen en volwassenen hebben een significant hoger risico op het ontwikkelen van een navelbreuk, in vergelijking met personen met een normaal gewicht voor hun lengte en leeftijd.
 • Hoesten: langdurig hoesten verhoogt het risico op hernia's omdat de hoestende kracht druk uitoefent op de buikwand.
 • Meerdere zwangerschappen: wanneer de zwangere moeder meer dan één baby in zich draagt. Het risico van een navelbreuk is groter als de vrouw een meerlingzwangerschap heeft.

Oorzaken navelstreng hernia bij baby’s

Als de foetus zich ontwikkelt in de baarmoeder van de moeder, is er een opening in de buikspieren waardoor de navelstreng kan passeren, dit verbindt de moeder met de baby. Rond de tijd van geboorte, of kort erna, zou deze opening in de buikspieren moeten sluiten. Wanneer dit niet gebeurt, als de opening niet volledig sluit, kan vetweefsel of een deel van de darm er doorheen prikken, waardoor een navelstreng hernia ontstaat.

Oorzaken navelstreng hernia bij volwassenen

Als er te veel druk op de buikwand staat, kunnen vetweefsel of een deel van de darm door een zwak deel van de buikspier steken. Personen met een hoog risico hebben meer kans op een hogere dan normale druk in gebieden waar vetweefsel of delen van het darmkanaal kunnen uitsteken.

Diagnose hernia umbilicalis

Een arts kan een hernia umbilicalis, navelstrenghernia, diagnosticeren tijdens een lichamelijk onderzoek. Hij of zij kan mogelijk ook bepalen wat er uitsteekt. Als de arts complicaties wil onderzoeken, kan een echoscopie van de buik, röntgenfoto's of bloedonderzoeken worden besteld.

Behandeling navelstreng hernia

In de meeste gevallen sluit de hernia alleen als kinderen 12 maanden oud zijn. Soms kan de arts de knobbel terug in de buik duwen (het is belangrijk dat alleen de arts dit doet).

Een operatie kan worden overwogen als:

 • De hernia groeit nadat het kind 1-2 jaar oud is
 • De bobbel is er nog op de leeftijd van 4
 • Als de ingewanden zich in de herniale zak bevinden, waardoor de beweging van de darmen wordt voorkomen of verminderd (peristaltiek genoemd)
 • Als de hernia vast komt te zitten
 • Bij volwassenen wordt meestal een operatie aanbevolen om mogelijke complicaties te voorkomen, vooral als de hernia groter wordt of pijn begint te doen.
 • Navelbreuk operatie

  Een navelbreuk operatie is een kleine, snelle operatie om de bobbel weer op zijn plaats te duwen en de buikwand sterker te maken. In de meeste gevallen kan de patiënt op dezelfde dag naar huis gaan. De chirurg maakt een incisie aan de basis van de navel en duwt de vetklomp of de darm terug in de buik. Spierlagen worden over het zwakke gebied in de buikwand gehecht en versterken het effectief.

  Oplosbare hechtingen of een speciale lijm worden gebruikt om de wond te sluiten. Soms plaatst de chirurg een drukverband, dat daar 4-5 dagen blijft. Een operatie aan de navelstreng duurt gewoonlijk ongeveer 20-30 minuten.

  Complicaties navelstreng hernia

  Navelstrenghernia complicaties zijn zeer zeldzaam bij kinderen. Als het uitsteeksel vast komt te zitten (gevangen) en niet terug in de buikholte kan worden geduwd, is de grootste zorg dat de darmen een deel van de bloedtoevoer kwijtraken en beschadigd raken.

  Als de bloedtoevoer volledig wordt onderbroken, bestaat het risico op levensbedreigende infecties. Incarceratie is zeldzaam bij volwassenen, maar nog zeldzamer bij kinderen.


  Over de auteur

  Maurice is afgestudeerd als gezondheidsmanager en zijn passie is om de gezondheid van mensen te bevorderen. De ambitie begon al op vroege leeftijd waarin Maurice eerst zelf te maken kreeg met gezondheidsproblemen. Na zijn bachelor studie aan de hogeschool heeft Maurice verschillende cursussen gevolgd.

  Voor meer informatie lees ook...