De behandeling van een liesbreuk: Fysiotherapie

Een liesbreuk wordt vaak vergeleken met een standaard liesblessure, maar in feite is een liesbreuk een geheel andere aandoening aan de lies dan een standaard blessure aan dit lichaamsdeel. Heb je te maken met een liesbreuk, dan heb je namelijk te maken met een zwakke plek in de buikwand. Hierdoor kan er, bijvoorbeeld door het opvoeren van de druk bij het tillen van zware spullen, een uitstulping in de lies ontstaan. Deze uitstulping van de lies wordt ook wel een liesbreuk genoemd: een vervelende aandoening die doorgaans alleen verholpen kan worden door middel van een liesbreukoperatie.

Een liesbreuk gaat niet vanzelf weg

Een liesbreuk gaat nooit vanzelf weg. Als je te maken hebt met een liesbreuk, ben je dus altijd aangewezen op een zogeheten liesbreukoperatie om van de liesbreuk af te komen. En omdat een liesbreuk alsmaar erger kan worden en de uitstulping steeds meer kan groeien waardoor het functioneren van het lichaam steeds meer beperkt kan worden, is het zeker een aanrader om tijdig aan de bel te trekken als je een liesbreuk hebt en deze liesbreuk te laten opereren.

Na de operatie: fysiotherapie

Als je een liesbreukoperatie hebt gehad en van jouw liesbreuk af bent, kun je starten met fysiotherapie om jouw lichaam sterker te maken. Het is niet verplicht om na een liesbreukoperatie te starten met fysiotherapie, maar het volgen van een uitgebreid behandelplan om de liesstreek sterker te maken door middel van fysiotherapie is wel een aanrader. Heb je namelijk te maken gehad met een liesbreuk, dan is dit te wijten aan een bepaalde zwakte in de buikwand en in de lies. Deze zwakte is wel grotendeels verholpen door de operatie om de liesbreuk te verhelpen, maar een liesbreukoperatie is geen garantie dat je nooit meer te maken kan krijgen met een liesbreuk. Waar andere mensen bijvoorbeeld een zwakke rug hebben, zal jij altijd een zwakke liesstreek blijven houden. Dit is niet alleen het geval voor de operatie, maar ook erna.

Door jouw lichaam te trainen en om te leren op een bepaalde manier met deze blijvende zwakke lies om te gaan, kun je voorkomen dat je in de toekomst nogmaals te maken krijgt met een liesbreuk. Zoals al eerder vermeld, kan een liesbreukoperatie niet voorkomen dat je nogmaals te maken krijgt met de aandoening.

Zoek een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in liesbreuken

Niet iedere fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van mensen die een liesbreuk hebben gehad. Wil je zeker weten dat je de juiste behandeling krijgt bij de fysiotherapeut en dat je daadwerkelijk iets aan deze behandeling hebt, dan wordt aangeraden om uit te zoeken of de fysiotherapeut die jij op het oog hebt gespecialiseerd is in liesbreuken. Is dit niet het geval, dan kun je beter op zoek gaan naar een specialist die ervaring heeft met het behandelen van mensen die herstellende zijn van een liesbreuk en een liesbreukoperatie.
Bij Fysiotherapie Veenendaal kun je terecht met liesbreuk klachten.


Over de auteur

Maurice is afgestudeerd als gezondheidsmanager en zijn passie is om de gezondheid van mensen te bevorderen. De ambitie begon al op vroege leeftijd waarin Maurice eerst zelf te maken kreeg met gezondheidsproblemen. Na zijn bachelor studie aan de hogeschool heeft Maurice verschillende cursussen gevolgd.

Voor meer informatie lees ook...