Wat is een Epigastrische Hernia: Typen, Oorzaken, Symptomen, Complicaties, Diagnose

Epigastrische hernia

De Epigastrische hernia is klein en je kan er meerdere tegelijk hebben. Het is een complicatie die zich in het midden van de maag bevindt, tussen het borstbeen en de navel. Het treedt op wanneer vet langs het zwakste gedeelte van de buikwand stroomt. Er zijn geen eerdere symptomen voor een epigastrische hernia, maar als je er een hebt, kan dit ernstige pijn in de bovenbuik veroorzaken. Om van een epigastrische hernia af te komen moet je met een arts praten en weten welke keuzes van behandelingen je hebt en of je kunt ook gaan voor de operatie optie voor een epigastrische hernia.


Wanneer ontstaat een Epigastrische hernia?

Wanneer de weefsels in de maag door de spier buigen vanwege de zwakte in de buikspier, treedt een epigastrische hernia op. Baby's kunnen een epigastrische hernia in hun maag hebben wanneer ze worden geboren. Het kan automatisch worden genezen als de baby groeit en zijn/haar maagspier versterkt. Dit type is vergelijkbaar met de navelstreng hernia, behalve het feit dat er een epigastrische hernia is tussen het borstbeen en de navel, maar zich rondom de navel zelf een navelstrenghernia vormt. Een epigastrische hernia is klein, waardoor de lege ruimte in de buik soms door de spierwand wordt gedrukt, waardoor de delen van de organen langs het gat in de spier bewegen.

Epigastrische Hernia bij kinderen en baby's

Een Epigastrische hernia kan voorkomen bij kinderen en baby's. Een epigastrische hernia is een aandoening waarbij de zwakte in de weefsels van de maag een uitstulping vormt door de spier tussen de navel en het borstbeen. Epigastrische hernia's zijn komen voor bij baby's wanneer ze worden geboren. Dit kan worden veroorzaakt doordat het vezelachtige weefsel van de maag tijdens de ontwikkeling nog niet voltooid is. Soms worden ze opgemerkt vanwege het stolsel van vet in de buik. Deze hobbel zit meestal vol met vloeistoffen of vetten. Pijn kan het enige symptoom zijn om te weten dat het kind lijdt aan een epigastrische hernia.

Typen epigastrische Hernia

Er zijn twee verschillende soorten epigastrische hernia. Een afknellende epigastrische hernia en een geïncarneerde epigastrische hernia. Het reduceerbare epigastrische hernia-type is wanneer het weefsel uit het gat blijft drukken en dan weer teruggaat naar binnen, terwijl de opgesloten epigastrische hernia is wanneer het weefsel een knobbel wordt. Dit is het type dat het ernstigst is maar niet als een noodgeval wordt beschouwd.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn die voor een epigastrische hernia kunnen zorgen. De belangrijkste reden voor epigastrische hernia in de buik is de mindere sterkte of een aangeboren defect in de wanden van je maag of het bindweefsel. Deze kunnen de wanden in je maag zwak maken. Het kan ook worden veroorzaakt in elk van je buikorganen zoals lever of maag. Ook kan een klein deel van je darmen worden ingehaald in je zwakke buikwand. Er zijn ook andere oorzaken die een knobbel tussen je borst en navel kunnen vormen. Oorzaken van epigastrische hernia kunnen zijn:

  • Obesitas kan epigastrische hernia veroorzaken.
  • Zwangerschap kan epigastrische hernia veroorzaken.
  • Een opeenhoping van vocht in je maagholte kan leiden tot epigastrische hernia.
  • Hijs objecten die constant te zwaar voor je zijn.
  • Spannen als je een stoelgang hebt.
  • Soms kan aanhoudende hoest epigastrische hernia veroorzaken.

Tekenen en symptomen

Er kunnen meerdere tekenen en symptomen zijn voor een epigastrische hernia. Een zwelling zal merkbaar zijn bij druk op de buik door te bewegen of een activiteit uit te voeren. De symptomen van epigastrische hernia zijn in het begin gering, maar dat kan ook een ernstige complicatie zijn. In sommige gevallen kan zelfs de dood optreden als de andere organen in de maag worden geïnfecteerd en het kan ook door het peritoneum komen, dat een membraan is tussen de organen en de buikholte. Er zijn andere symptomen van het hebben van een epigastrische hernia die als volgt zijn:

  • Er zal een opvallende hobbel in de maag zijn die zal worden gevoeld wanneer de persoon buigt om iets te pakken of te doen of wanneer hij een stoelgang heeft. Het kan ook worden gevoeld bij hoesten, huilen en lachen.
  • Er zal een lichte verandering in de kleur van je huid te zien zijn. Het gebied met epigastrische hernia is zwartachtig blauw van kleur. Dit kan een aanwijzing zijn dat je onmiddellijk een arts moet bezoeken, omdat dit symptoom ernstig is, omdat de huidskleur alleen verandert wanneer de epigastrische hernia vast raakt. Dit gebeurt wanneer de bloedtoevoer niet eens de epigastrische hernia raakt. Soms ervaar je diarree, zwelling van de buik, braken en pijn met de verstrikte hernia.
  • Derde symptoom van epigastrische hernia, je bovenbuik ervaart ondraaglijke of ernstige pijn. Wanneer de epigastrische hernia groter wordt en vast komt te zitten in de gespierde wand van de maag, kun je met zo'n pijn worden geconfronteerd. Soms is er een moeilijke plek rond het getroffen gebied.
  • Een koorts lopen van laag naar hoog kan een gecompliceerde epigastrische hernia zijn omdat een persoon met eenvoudige epigastrische hernia niet door koorts gaat. Ook als de koorts gepaard gaat met misselijkheid of braken, wordt onmiddellijke medische aandacht gesuggereerd.

Er is ook een kans dat je epigastrische hernia helemaal niet zichtbaar is. En je kunt het heel laat merken. Terwijl het soms meteen opvalt.

Onderzoek om Epigastrische Hernia te diagnosticeren

Er zijn weinig tests om epigastrische hernia te diagnosticeren. Om een epigastrische hernia te diagnosticeren, zal de arts je vragen om te bewegen zodat hij gemakkelijk het uiterlijk van de epigastrische hernia kan zien. Ten eerste zal hij een lichamelijk onderzoek ondergaan door je te laten hoesten, zodat hij de bobbel op je buik kan zien. Ten tweede kan hij je vragen om te gaan liggen met gebogen benen om de bobbel nauwkeurig te voelen. Ten derde kan je zorgverlener een echografie of een CT-scan maken om duidelijk intern naar het stolsel te kijken.

Behandeling

Navelstreng hernia's worden over het algemeen behandeld zonder een operatie, maar een epigastrische hernia verdwijnt niet vanzelf. De behandeling is volledig afhankelijk van de leeftijd van het kind en ook van de grootte van de epigastrische hernia. Met slechts een klein probleem hebben de artsen de neiging om te wachten en de staat van het kind en de epigastrische hernia te bekijken. Soms wordt de epigastrische hernia opgelost wanneer de spieren worden versterkt en de wand in de buik rijpt. Er zijn minder kansen dat dit serieuze problemen worden. Kleinere stolsels worden rood en pijnlijk als het de vloeistoffen of vetten bevat, terwijl grotere stolsels de ingewanden in de klomp vangen, wat kan leiden tot verstopping of beschadiging van de darm. Het kan ook leiden tot minder bloedtoevoer naar de darmen, wat een ernstige complicatie kan zijn. Een operatie is de enige oplossing voor dergelijke complicaties van epigastrische hernia.


Over de auteur

Maurice is afgestudeerd als gezondheidsmanager en zijn passie is om de gezondheid van mensen te bevorderen. De ambitie begon al op vroege leeftijd waarin Maurice eerst zelf te maken kreeg met gezondheidsproblemen. Na zijn bachelor studie aan de hogeschool heeft Maurice verschillende cursussen gevolgd.

Voor meer informatie lees ook...