De behandeling van een liesbreuk

Omdat het menselijk lichaam niet op eigen houtje kan genezen van een liesbreuk en er bij het niet behandelen van een liesbreuk complicaties kunnen ontstaan, is een behandeling van een liesbreuk vrijwel altijd vereist om een liesbreuk te verhelpen. Meer over het behandelen van een liesbreuk, lees je in dit artikel.

Drie verschillende behandelingen voor een liesbreuk

Als je te maken hebt met een liesbreuk, kan deze behandeld worden op drie verschillende manieren:

  • 1. Een liesbreukoperatie.
  • 2. Een liesbreukband.
  • 3. Liesbreukmedicatie.

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de ernst van de liesbreuk, wordt er een behandeling gekozen die bij jou past. In de meeste gevallen worden de diverse behandelingen met elkaar gecombineerd, zodat de liesbreuk sneller en effectiever behandeld kan worden. Meer over de diverse behandelingen van een liesbreuk, lees je in onderstaande tekst.

Een liesbreukoperatie

Jaarlijks worden ongeveer 30.000 mensen van hun liesbreuk verlost door middel van een liesbreukoperatie. Bij een liesbreukoperatie worden er minuscule sneetjes in de buikwand gemaakt, zodat er kleine instrumentjes en een camera ingebracht kunnen worden. Met deze instrumentjes en camera kan de liesbreuk verholpen worden in 45 minuten tot een uur, zodat je snel van jouw liesbreuk af bent. Daarnaast is het tevens mogelijk om een liesbreuk te verhelpen door middel van een incisie in de liesstreek van ongeveer zeven centimeter, maar dit wordt minder gedaan vanwege het langere herstel na deze operatie.

Meer informatie over een liesbreukoperatie en wat er bij komt kijken zie onze pagina 'liesbreukoperatie'.

Als je een operatie hebt gehad om je liesbreuk te behandelen, moet je ongeveer één week van deze operatie herstellen. Na deze week kun je jouw dagelijkse activiteiten weer langzaam opbouwen, maar om te voorkomen dat het herstel te langzaam gaat wordt niet aangeraden om te snel weer te starten met de dagelijkse activiteiten. Het tillen van zware voorwerpen wordt bijvoorbeeld niet aangeraden, omdat dit slecht is voor het herstel van de geopereerde buikwand.

Een liesbreukband

Als er een liesbreukoperatie is uitgevoerd om een liesbreuk te behandelen, is het belangrijk om de wond zo veel mogelijk te ontzien zodat de wond sneller kan herstellen na de operatie. Dit betekent dat het belangrijk is om tegendruk te verlenen met de zwakke hand bij het hoesten en ontlasten, maar kan ook betekenen dat je constante tegendruk moet bieden aan de wond van de liesbreukoperatie met een specifiek hulpmiddel. Enkele hulpmiddelen die je hierbij kunt gebruiken, zijn de volgende:

  • Een drukverband, ook wel een liesbreukverband genoemd.
  • Een liesbreukband, ook wel een liesbreukriem of een breukband genoemd.
  • Een liesbreukslip.

Liesbreukmedicatie

Om ervoor te zorgen dat de pijn van een liesbreuk minder wordt, kun je liesbreukmedicatie gebruiken. Hierbij kun je denken aan paracetamol en ibuprofen, maar als je een liesbreukoperatie hebt gehad krijg je vaak zwaardere pijnstillers mee naar huis. De liesbreukmedicatie die je moet gebruiken, is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Meer informatie over...