De behandeling van een liesbreuk

Behandelingen bij een liesbreuk

Omdat het menselijk lichaam niet op eigen houtje kan genezen van een liesbreuk en er bij het niet behandelen van een liesbreuk complicaties kunnen ontstaan, is een behandeling van een liesbreuk vrijwel altijd vereist om een liesbreuk te verhelpen. Meer over het behandelen van een liesbreuk, leest u in dit artikel.


De mogelijke behandelingen bij een liesbreuk

Wanneer men te maken heeft met een liesbreuk, dan kan deze behandeld worden op drie verschillende manieren:

  • 1. Een liesbreukoperatie.
  • 2. Een liesbreukband.
  • 3. Liesbreukmedicatie.

Afhankelijk van de persoonlijke situatie en de ernst van de liesbreuk, wordt er een behandeling gekozen die bij de patient past. In de meeste gevallen worden de diverse behandelingen met elkaar gecombineerd, zodat de liesbreuk sneller en effectiever aangepakt kan worden. Meer over de diverse behandelingen van een liesbreuk:

Een liesbreukoperatie

Jaarlijks worden ongeveer 30.000 mensen van hun liesbreuk verlost door middel van een liesbreukoperatie. Bij een liesbreukoperatie worden er minuscule sneetjes in de buikwand gemaakt, zodat er kleine instrumentjes en een camera ingebracht kunnen worden. Met deze instrumentjes en camera kan de liesbreuk verholpen worden in 45 minuten tot een uur, zodat je snel van jouw liesbreuk af bent. Daarnaast is het tevens mogelijk om een liesbreuk te verhelpen door middel van een incisie in de liesstreek van ongeveer zeven centimeter, maar dit wordt minder gedaan vanwege het langere herstel na deze operatie.

Meer informatie over een liesbreukoperatie en wat er bij komt kijken zie onze pagina 'liesbreukoperatie'.

Wanneer er een operatie heeft plaatsgevonden is het herstel gemiddeld ongeveer één week. Na deze week kunt u meestal uw dagelijkse activiteiten weer langzaam opbouwen, maar om te voorkomen dat het herstel te langzaam gaat wordt niet aangeraden om te snel weer te starten met de dagelijkse activiteiten. Het tillen van zware voorwerpen wordt bijvoorbeeld niet aangeraden, omdat dit slecht is voor het herstel van de geopereerde buikwand.

Een liesbreukband

Als er een liesbreukoperatie is uitgevoerd om een liesbreuk te behandelen, is het belangrijk om de wond zo veel mogelijk te ontzien zodat de wond sneller kan herstellen na de operatie. Dit betekent dat het belangrijk is om tegendruk te verlenen met de zwakke hand bij het hoesten en ontlasten, maar kan ook betekenen dat je constante tegendruk moet bieden aan de wond van de liesbreukoperatie met een specifiek hulpmiddel. Enkele hulpmiddelen die u hierbij kunt gebruiken, zijn de volgende:

  • Een drukverband, ook wel een liesbreukverband genoemd.
  • Een liesbreukband, ook wel een liesbreukriem of een breukband genoemd.
  • Een liesbreukslip.

Liesbreukmedicatie

Om ervoor te zorgen dat de pijn van een liesbreuk minder wordt, kun je liesbreukmedicatie gebruiken. Hierbij kunt u denken aan een paracetamol en ibuprofen, maar als u een liesbreukoperatie heeft gehad krijgt u vaak zwaardere pijnstillers mee naar huis. Ook hierin geldt dat het gebruik van de desbetreffende medicatie afhankelijk is van de persoonlijke situatie.

Oorzaken aanpakken

Wanneer u naar de oorzaken van een inguinale hernia kijkt dan is constipatie er een van. Constipatie verergerd de klachten erg veel en kan zelfs pijnlijke symptomen geven. Het advies hierbij is een vezelrijk dieet met veel groenten, vers fruit en volle granen om constipatie te verhelpen en/of te voorkomen.

Wanneer u rookt dan is het advies om te stoppen met roken. Wanneer u overgewicht heeft dan is het advies om af te vallen.

Tot slot...

Een inguinale hernia kan behoorlijk pijnlijk zijn, maar het is zeker goed behandelbaar. Als u denkt dat u er een heeft, raadpleeg dan uw arts. Op zichzelf wordt een liesbreuk niet beter.


Over de auteur

Maurice is afgestudeerd als gezondheidsmanager en zijn passie is om de gezondheid van mensen te bevorderen. De ambitie begon al op vroege leeftijd waarin Maurice eerst zelf te maken kreeg met gezondheidsproblemen. Na zijn bachelor studie aan de hogeschool heeft Maurice verschillende cursussen gevolgd.

Voor meer informatie lees ook...